SON EKLENENLER

AİHM'den önemli Bylock kararı

AİHM, FETÖ'nün kripto haberleşme uygulaması ByLock'u kullandığı gerekçesiyle tutuklanan eski bir polis memurunun başvurusunu değerlendirdi ve kararını açıkladı. Mahkeme, başka delillerle desteklenmediği sürece sadece kullanıcı olmanın 'makul şüphe' oluşturmayacağını savundu. 
22 Temmuz 2021 11:52

Darbe girişiminin ardından yapılan araştırmalarda Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından deşifre edilen şifreli haberleşme programı ByLock, FETÖ üyelerinin tespitinde önem rol oynadı.

Türkiye genelinde ByLock kullandığı belirlenen FETÖ'cülere yönelik operasyonlarda, programı telefonlarında kullanan, aralarında hakim, savcı, askeri personel, adliye görevlisi, akademisyen, öğretmen, polis, sağlık ve kamu kurumlarında çalışan binlerce zanlı hakkında işlem yapıldı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatıyla örgüt mensuplarının kullanmaya başladığı ByLock, örgütün çözülmesinde önemli rol oynadı.

BYLOCK KARARI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve ByLock kullandığı gerekçesiyle tutuklanan eski bir polis memurunun başvurusu ile ilgili kararını verdi.

Mahkeme, Tekin Akgün davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 'özgürlük ve güvenlik hakkı'nı düzenleyen 5'inci maddesinin 3 fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.

Bunlar, 1'inci fıkrada 'makul şüphe' ile ilgili c bendi, 'makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı' ile ilgili 3'üncü fıkra ve 'tutulma işleminin yasaya uygunluğu hakkında kısa bir süre içinde karar verilmesi' ile ilgili 4'üncü fıkra olarak sıralandı.

TÜRKİYE TAZMİNAT ÖDEYECEK

DW'nin haberine göre Türkiye, Akgün'e 12 bin euro tazminat ödemeye ve bin euroluk mahkeme masraflarını karşılamaya mahkum edildi.

Kararda yerel mahkemenin, başvurucunun tutuklandığı 17 Ekim 2016 tarihi itibarıyla ByLock hakkında, uygulamanın sadece FETÖ/PYD örgütü tarafından iç iletişim için kullanıldığı sonucuna varabilecek bilgiye sahip olmadığı, başka delil ya da işaretler bulunmaksızın sadece ByLock kullanmanın iddia edilen suçların gerçekten işlendiği konusunda bir makul şüphe oluşturmadığı savunuldu.

AİHM'nin Türkiye karşıtı kararına karşın, Türkiye'de yapılan operasyonlarda FETÖ'cülerin ByLock'u örgüt içi haberleşme aracı olarak kullandığı, 15 Temmuz darbe girişimini de Bylock üzerinden gerçekleşen yazışmalarla planladıkları ortaya çıkmıştı.

MEMURLAR.NET

DİYANET BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER