SON EKLENENLER

İŞKADINI MELDA AKIN, HEYKELLERİYLE DE TÜRKİYE’NİN TEMSİLCİSİ OLDU

Türk kadınının yurtdışındaki başarılı temsilcilerinden genç girişimci Melda Akın,  yapay zeka ve optimizasyon alanındaki çalışmalarıyla iş hayatında gerçekleştirdiği  başarılı projelerden sonra şimdi de heykelleriyle Türkiye’yi yurtdışında temsil ediyor.  Heykelleri Türkiye ve ABD’nin ardından 18 Kasım’da  Dubai Art Nights sanat etkinliğinde sergilenen Akın, bronz heykelleriyle bu sergiye katılan tek Türk oldu.
29 Kasım 2019 09:24

Girişimcilik ve yaratıcılık zaman içinde bir yaşam biçimine dönüşebiliyor. Sürekli yeninin ve daha iyinin peşinde olma isteği, kendinizi farklı alanlarda  bulmanıza neden olabiliyor. Yapay zeka ve teknoloji alanındaki kadın girişimcilerden Melda Akın, sanatta da yenilik ve yaratıcılık peşinde koşarak buna iyi bir örnek oldu. Ortadoğu’da yapay zekatekniklerini kullanarakoptimizasyon, planlama ve tahminlemekonularında hizmetler sunanAkın,  iş hayatındaki başarılarının ardından sanat çalışmalarıyla da Türk kadınını dünyada temsil ediyor.

Şubat ayında düzenlenen 2. Suudi Uluslararası Nesnelerin İnterneti Sergi ve Konferansı’nda Suudi kadınlarına yapay zeka vemakine öğrenmesihakkında eğitim veren ülkedeki ilk kadın olan Melda Akın, Türk kadını adına uluslararası arenada önemli bir ilke imza atmıştı. Ekim ayında  iseortağı olduğu Dimension14 isimli yapay zeka ve optimizasyon şirketi ile Womena tarafından Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en iyi kadın kuruculu 8 teknoloji startup’ı arasına seçilenAkın,ileri teknoloji firmasına sahip genç bir Türk kadını olarak sanatıyla da adından söz ettiriyor. 

2016 yılında hobi olarak başladığı heykel yapımını geliştirerek dünya çapında sergileredavet edilenMeldaAkın’ın yaptığı heykeller, önce Türkiye’de, ardından ABD’nin New York şehrinde, 18 Kasım’da ise Dubai’nin en önemli sanat etkinliklerinden olan Dubai Art Nights’ta sergilendi. Tutkunun Kanatları (Alas De Passion)ve Özgür Kadın adını verdiği bronz heykelleri ile Dubai Art Nights’ta sergiye katılan tek Türk olan Melda Akın, heykellerinin Türkiye’deki galeri ve mağazalarda sergilenmesi için de görüşmeler yapıyor.

Satış gelirini yardıma muhtaç

çocukların eğitimi için bağışlıyor

Heykel yapmaya 2016 yılında İzmir’de özel bir atölyede hobi olarak başladığını söyleyen Melda Akın, heykelin, matematik ve estetiğin buluştuğu bir alan olduğuna inanıyor. “Heykel yaparak yoğun çalışma hayatında nefes alıp aklımıdinlendiriyorum” diyen Akın, “Çalışmalarımı çizim olmadan hayal gücümü kullanarak çamurda yapıp, ardından bronz formuna getiriyorum. Heykellerimin sergilenmesinin yanı sıra satışı da yapılıyor. Satış gelirinin bir bölümünü de yardıma muhtaç çocukların eğitimi için bağışlıyorum” diye konuşuyor.

“Bir kadın en çok özgürken güzeldir”

Yaptığı heykeller hakkında bilgi veren Melda Akın, Dubai Art Nights sanat etkinliğinde sergilenen Tutkunun Kanatları (Alas De Passion) adını verdiği heykelde, insanların kanatları kırık olsa dahi doğru kişiyi buldukları zaman özgürleşebildiğini vurguladığını söylüyor.

‘Independent Woman’ isimli heykelini ise “Bir kadın en çok özgürken güzeldir” şeklinde açıklayan Akın, heykel ile zorlukların içindeki gizli mucizelerin güzelliğini yansıtmaya çalıştığını belirterek, “Umudumuzu kaybetmek üzere olduğumuz yollarda rüzgara karşı kırılmadan, belki biraz esneyerek dayanabildiğimiz zaman, bu yollar bizi huzura, sevgiye ve özgürlüğe götürüyor” diyor.

Standard Chartered Bank’tan

10 bin dolar ödül aldı

Ortadoğu bölgesindeki şirketlere  kaynak planlama, tahminleme ve öneri sistemleri konularında projeler geliştiren Melda Akın,2017 yılında kurduğu Dimension14 isimli şirketi ile Ortadoğu’daki dijital dönüşüme katkı sunarken;Brezilya, Almanya, Dubai, Bahreyn ve Riyad'ta teknolojide kadın, yapay zeka, makine öğrenmesi, dijital dönüşümkonularında eğitim ve seminerler de veriyor. İrlandalı ortağıyla Dubai’de kurduğu Dimension14 isimli yapay zeka ve optimizasyon şirketi ile Womena tarafından Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en iyi kadın kuruculu 8 teknoloji startup’ı arasına seçilen Melda Akın, ilk üç arasında yer alması nedeniyle ekim ayında Standard Chartered Bank’tan 10 bin dolar ödül aldı.

Melda Akın kimdir?

1987 İzmir doğumlu olan Melda Akın, burslu olarak okuduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirip yine aynı üniversitede Akıllı Mühendislik Sistemleri üzerine yüksek lisans yaptı. 2017 yılında uluslararası bir yazılım şirketindeki direktörlük ve yönetim ekibi üyeliğinden ayrılarak kendi danışmanlık şirketini kurdu. Ardından kurduğu Dimension14 şirketi ile de yapay zeka teknikleriyle çözülmesi çok zor olan kritik karar verme problemlerinin çözülmesine, gelecek veri tahminlemesine ve planlama sorunlarına odaklanıyor.

Brezilya'da, Türkiye'de, Amsterdam'da, Dubai'de, Bahreyn’de ve son olarak Riyad'ta teknolojide kadın, yapay zeka, makine öğrenmesi, dijital dönüşüm eğitimleri ve seminerleri verdi. Ekim 2018'de Manama Entrepreneurship Week'e H.E. Sheikh Hisham bin AbdulRahman Al Khalifa, the Governor of the Capital Governorate tarafından yapay zekanın geçmişi, bugünü ve geleceği konusunda konuşmak üzere davet edildi. Kraliyet ailesi ve hükümet ile görüşmeler yaptı. En büyük telekominikasyon organizasyonlarından biri olan Samena Council konferansında panelist oldu ve Trends Magazine'de ‘Yapay Zeka ile Dijital Dönüşüm’ üzerine bir makalesi yayınlandı.

diyanetbulteni.com
Bu haberin tüm hakları diyanetbulteni.com'a aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

DİYANET BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER