Malum ağustos ayı, toplu sözleşme aydır.
Hükümet ile toplu sözleşme masasına, yetkili sendika olarak oturacak MEMURSENin performansı milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendirmektedir.
Kuşkusuz, MEMURSENin bir önceki toplu sözleşmeden çıkarması gereken çok önemli dersler vardır.
Adına görüşmeler yürüttüğü kesime, elde ettiği kazanımları anlatamazsa algı operasyonlarıyla tüm gayretleri güme gidebilir.
Nitekim bir önceki toplu sözleşmede olan buydu.
Ücretlere yapılan iyileştirmenin yüksek dereceli bürokratlarla, alt basamak memur kesimi arasındaki gelir dağılımındaki makası daha da açtığı yönünde süregelen şikayetleri dikkate alan MEMURSEN, seyanen zam konsepti ile masaya oturup düşük ücretliler lehine bir sonucu hedefledi.
Bu yaklaşımı ile alkış beklerken, medya üzerinden sürdürülen algı operasyonlarıyla en büyük tepkiyi yine düşük ücretli kesimden gördü.
Oysa MEMURSENin gerekçesi gayet makuldü ve doğru olandı.
Sözgelimi, yüzde üzerinden yapılacak bir artışın; altı bin TL ücret alan bir memurun maaşına yansımasıyla bin sekiz yüz lira alan memurun maaşına yansıması farklı olurdu.
Bu durumu göz önüne alarak hükümetle masaya oturan MEMURSEN; ilk defa farklı bir yol izledi.
Hedef; yüksek maaş alanla, düşük maaş alan arasındaki makasın daha da açılmaması için ücret artışının yüzdelik dilimle değil seyanen yansıtılması talebiydi.
Bu durma kimin sevinmesi gerekirdi; tabi ki düşük maaş alan kesim.
Gelin görün ki öyle bir algı oluşturuldu ki; adaletsiz bölüşümden yana şikâyet eden kesim, yüksek maaş alanlar adına gürültü çıkaran kesim oldu.
Halbuki o toplu sözleşmede yapılan iyileştirme, yüzdeliğe vurulsaydı; yüzde 4,5 + 4,5; toplamda da yüzde dokuzluk orana denk geliyordu.
Elbette yeterli değildi. Ancak itirazlar zamın düşüklüğüne değil de seyanen yapılmasına yoğunlaşması ilginçti.
Oysa ilk defa düşük memur lehine dağıtım yapıldı.
Bu süreç gösterdi ki yetkili sendika halka kazanımlarını doğrudan anlatamazsa yine aynı tabloyla karşı kalması muhtemeldir.
Yetkili sendika; hükümetle masaya otururken kesinlikle seyyanen zamda ısrar etmel; ancak bunun yüzde olarak her bir memurun maaşına ne kadar yansıtıldığını da halka izah etmeliler.
Diğer bir husus; maaş artışının farklı kalemlere ayrı ayrı yansıtılması yerine doğrudan ana kalem üzerinden yansıtılması daha isabetli olur.