Eğitimci ve Araştırmacı
Karbon ayak izi; bireylerin veya kurumların faaliyetleri sonucu atmosfere salınan ve dünyamızın daha fazla ısınmasına sebep olan karbondioksit (CO2) ve diğer sera gazları miktarının belirli formüller kapsamında ölçümünü ifade eder.
Sera gazı salınımında enerji tüketimi, ulaşım, alışveriş alışkanlıkları, hatta her hangi bir yiyeceğin tam olarak tüketilmeyip çöpe atılması dahi etkili olmaktadır.
Ülkemizin 2021 yılında Paris (İklim) Anlaşmasını imzalaması ile küresel ısınmanın azaltılarak, iklim değişikliğine doğrudan etki eden karbon salınımını düşürecek “Uzun Dönemli İklim Stratejilerini” hazırlayıp, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ile Ulusal Katkı Beyanı kapsamında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryasına raporlanma sürecinde bulunması bireysel ve kurumsal sorumluluklarımızı artırmaktadır.
Peki, eğitim eko sistemi karbon ayak izinin düşürülmesinde okullardaki faaliyetlere ne şekilde katkı sağlayabilir?
Okullarda çevre ve iklim değişikliğinin azaltılmasına yönelik söz konusu tedbirlerin alınması ve bu hassasiyetin küresel ölçekte yaygınlaşmasıyla, dünya genelindeki sıcaklık artışı, buzullardaki erime, kasırga, seller, ekosistemdeki bozulmalar, bazı bitki ve hayvan türlerinin geri dönülmeyecek şekilde yok olmaları da önlenmiş olacaktır.