Cuma günleri sabah erken kalkmaya gerek yoktur ayrıca sabah namazı Cuma namazının ön şartı da değildir.
Evde hane halkını; sokakta, çarşı pazarda dost ve komşuları güler yüzle selamlayıp hal hatır sormak ciddiyete halel getireceği için tavsiye edilmemektedir.
Cuma namazını kılanların üzerinden sonraki bir haftalık namazların düştüğüne dair uygulamalar olduğu bilinmektedir.
Müslümanlar bu günün önemine binaen temiz elbiselerini bir kenara bırakmalı, duş almaktan ve diş fırçalamaktan kaçınmalı, güzel koku sürmek gibi uygulamalardan uzak durulmalıdır.
Bir hafta boyunca giyebilecek temiz ve ütülü bir elbise Cuma namazında kırışıp buruşabilir. Bu da temizlemek ve ütülemek için yeni bir masrafı gerektirebilir. Ayrıca İslam dini israfı sevmez.
Namazdan önce soğan, sarımsak gibi yiyecekler yiyerek yanında ibadet edenlere eziyet etmek suretiyle sevap kazanmalarına vesile olunmalıdır.
Camiye erken gidilmemeli, yakınlarda bulunan bir çay ocağında zaman geçirip geyik muhabbeti yapılmalı, ezan okunmaya başlanınca acele etmeden vakur içerisinde caminin yolu tutulmalıdır.
Namaz için işyerlerini kapatarak alışverişe engel olmanın ekonomiye vereceği zarar göz önünde bulundurulmalı, bu tarz davranışlardan kaçınılmalıdır.
Caminin kalabalık olması durumunda safları sıklaştırma adına yapılan çağrılara burun kıvrılmalı, üzerine basılan cami halısı babasının malıymış gibi davranılmalı, yanına kimsenin gelmesine engel olmak için omuzlar dik tutulup genişletilmeli, ayakların arası mümkün oldukça açılmalıdır.
Bütün bu tedbirlere rağmen zar zor araya sıkışan birisi olursa ona göz ucuyla sert bir bakış atılmalı, namaz sonrasına kadar rahat etmemesi için gereken fiziki tedbirler alınmalıdır.
Hocanın vaaz ya da hutbede söylediklerine burun kıvrılmalı, surat ekşitilmeli, el kol hareketleriyle duyulan rahatsızlık belli edilmelidir.
Caminin içinde yanındakilerin hali hatırı sorulmalı, telefonla oynanmalı, gelen aramalara ve mesajlara cevap verilmelidir.
Hutbe sırasında yandakilerle dostluk gereği muhabbet edilmeli, gerektiğinde kahkaha ile gülünmeli, namaz başlamadan önce telefonun sesi kısılmamalıdır.
Cemaatin omuzuna basa basa öne geçilmeli, namaz sonrasında da ibadet eden insanların üzerinden ve önünden geçerek camiden çıkılmalıdır.
Caminin ön bölümlerinde yer olduğu halde çıkışa yakın bir yerde namaza durulmalı, namazını bitirenlerin çıkışına engel olunarak camide daha fazla zaman geçirmeleri sağlanmalıdır.
Çıkışta ele alınan ayakkabılar bir metre yüksekten yere atılmalı, çıkmak için acele edilmemeli, kapı ağzında mümkün oldukça oyalanmak suretiyle içeride dışarı çıkmak için bekleyen cemaatin camide daha fazla kalması sağlanarak sevap kazanmalarına vesile olunmalıdır.
Hakkınızı helal edin, hayırlı cumalar.