Yediden yetmişe sınav mağduruyuz. Hayatın hangi yaş grubunda olursa olsun, bazı hedeflere ulaşmak amacıyla çırpınan herkesi yakından ilgilendiren bir dolu sınav çeşidi bulunmakta. Bir takım adımlar atmak hevesinde olanlar da zaten ister istemez bu sınavlardan kendi pozisyonlarına uygun olanlarına iştirak etmekteler.
Gelişen teknolojiyle beraber özellikle hazırlık yaparak ve dakikalarca kıpırdamadan durup poz verdiğimiz sonrasında ise uzun bir süre nasıl çıktığımızı görmek için merakla beklediğimiz foto kâğıtlarının yerini nasıl dijital aletler aldı ve saniyede birkaç kareyi bizlere sunuyorsa, sınavlarda da fazladan zaman alan kâğıtlarla hemhal olma işleminin yerini pekâlâ teknoloji alabilir.
ÖSYM’in; YDS, İSG,TUS, KPSS, YGS, LYS, ALES, DGS, DUS, YDUS… şeklinde kısaltmalarla uzayıp giden bir sınav listesi var. Açık öğretim tarafından yapılan sınavlar, artı Milli Eğitim vs tarafından yapılan bir dolu sınav daha var.
Bunların içerisinde elektronik ortamda yapılan ikisi haricinde (e-YDS, e-ALES) diğerlerinin tümünde hala optik doldurmak suretiyle tarafı olduğumuz şıkkı belirtmeye çalışmaktayız.
Artık çocukların ellerinden düşmeyen tabletlerden sonra TEOG sınavı bile tablet/mini bilgisayarlarla yapılabilir. Böylece ciddi oranda kâğıt tasarrufu yapılmış olacaktır. Daha güvenli olacak, daha az insanın görevlendirilmesi sağlanarak insan tasarrufu da yapılmış olacaktır. Ayrıca sonuçlar daha kısa sürede açıklanabileceği için sonuçları merakla bekleme sıkıntısı da giderilmiş olacaktır.
Eskiden çocuğuna isim verirken insanlar; “Sınavlarda uzun ismi nasıl kodlayacak?” diye kendi aralarında konuşur, ismi dahi belirlerken bu unsuru göz önünde tutarlardı. Hala benzer sıkıntı mevcut olmakla beraber, günümüzde hemen tüm sınıfları akıllı tahtalar ve hemen tüm öğrencileri tabletlerle (eğitim- öğretim adına) buluşturmuşken tez vakitte bir büyük adım daha atarak tüm sınavları elektronik ortamlarda neden yapmıyoruz? Çoluk çocuk herkesin elinde teknolojik aletler dolaşmakta ve bunun büyük bir kısmı, devlet eliyle temin edilmekte iken böylesi bir zaman diliminde neden hala teknolojiden uzak bir sistemle optik formlar doldurmaya devam ediyoruz?
Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi (FATİH)’nin bir sonraki ayağı da tüm sınavların e-sınav şeklinde yapılması olmalıdır.
Zira baş döndürücü bir hızla geliştiği söylenen çağımız teknolojisine, geçtiğimiz yılların sınav modeliyle yetişmeye çalışmak elimiz altında bulunan nimeti hakkıyla kullanmamak anlamında değil midir?